Sianokiszonka jest jednym z przykładów paszy objętościowej wykorzystywanej w żywieniu zwierząt gospodarczych np. bydła mlecznego lub opasów. Jednym z najczęstszych sposobów jej przygotowani jest owinięcie beli siana folią do sianokiszonki. Jest to niezbędne w celu uzyskania szczelnej okrywy zapewniającej wewnątrz beli warunki beztlenowe, które są niezbędne do przebiegu fermentacji przeprowadzanej przez bakterie kwasu mlekowego.
Jak uzyskać kiszonkę wyższej jakości?
Podczas zbioru siana z pokosu zalecany jest dodatek zakiszacza Silomax do belowanego surowca. Dozowanie preparatu mikrobiologicznego podczas zwijania beli pozwala na "zaszczepinie" go bardzo wydajnymi bakteriami kwasu mlekowego. Ich obecność pozwala na przeprowadzenie procesu zakiszania z maksymalną wydajnością oraz
- zwiększenie smakowitości i strawności paszy objętościowej
- hamowanie rozwoju niepożądanych bakterii oraz grzybów
- obniżenie i stabilizację optymalnego pH, które dla kiszonki z traw powinno być na poziomie 4,5-5,7
Przed aplikacją zakiszacza Silomax należy go odpowiednio przygotować, wszystkie niezbędne informacje w tym zakresie znajdują się w instrukcji preparatu.
Czas na folię do sianokiszonki
Sprasowany podsuszona biomasa z udziałem suchej masy wynoszącym od 40 do 60% jest bardzo dobrym surowcem do produkcji sianokiszonki. Kolejnym etapem jest szczelne owinięcie beli folią do sianokiszonki. Zdecydowanie jej najważniejszym zadaniem jest stworzenie optymalnych warunków zakiszania oraz ochrony paszy objętościowej przed czynnikami zewnętrznymi. Folia do bel ma 5 najważniejszych cech użytkowych, które powinny być w optimum, żeby miała ona maksymalną funkcjonalność:
- kleistość
- odporność na przebicie
- odporność na rozdarcie
- elastyczność
- siłę obkurczania
W dalszej części materiału zostaną przedstawione wybrane cechy folii do sianokiszonki. Folie z oferty firmy Osadkowski dostępne do w kolorze białym, ciemnozielonym oraz czarnym.
Odporność na rozdarcie
Cecha jest bardzo ważna, ponieważ umożliwia utrzymanie trwałej i szczelnej okrywy podczas przechowywania i transportu owiniętych bel. W samym procesie owijania odporność na rozdarcie również odgrywa bardzo ważną rolę. Folie o zbyt niskiej odporności na rozdarcie mogą zrywać się podczas pracy owijarki, a o zbyt wysokiej mogą być trudno odcinane po zakończeniu owijania. Brak optymalnego "wyważenia" tego parametru zmniejsza płynność pracy, czyli pojawiają się przestoje maszyny zmniejszające wydajność pracy.
Elastyczność
Właściwa elastyczność pozwala na utrzymanie odpowiedniego kształtu i grubości okrywy podczas owijania bel — folia do sianokiszonki "nie rozciąga się nadmiernie" i zachowuje jednorodną grubość. Dlatego umożliwia utrzymanie odpowiedniego krycia poszczególnych warstw, szerokość zakładek powinna wynosić 50%. Zbyt szerokie zakładki powodują spadek liczby owiniętych bel z jednej rolki foli do sianokiszonki oraz zmniejszenie ilości bel owiniętych na godzinę pracy. Z kolei wąskie zakładki mogą wpłynąć na brak utrzymania wysokiej szczelności warstwy folii, zwłaszcza podczas transportu lub piętrowania bel.
Siła obkurczania
Cecha folii do sianokiszonki opisująca zdolność obkurczania się jej na beli przy optymalnym rozciągnięciu. Cecha ta jest niezwykle ważna, ponieważ pozwala na uzyskanie bardzo dobrego przylegania folii do siatki do bel oraz do poszczególnych warstw. Wpływa to na uzyskanie i utrzymanie hermetycznej osłony, przez które powietrze atmosferyczne nie może przedostawać się do jej wnętrza.
W przypadku folii do sianokiszonki bardzo ważnym parametrem wynikającym również z właściwości surowca wykorzystanego podczas jej produkcji jest odporność na promieniowanie UV oraz czynniki atmosferyczne. Dobrej jakości folia do owijania bel nie zmienia swoich cech użytkowych przez okres przynajmniej 12 miesięcy. W trakcie tego okresu zachodzi proces fermentacji bakterii kwasu mlekowego oraz zwykle sianokiszonka jest wykorzystywana w żywieniu zwierząt.
- Zewnętrzny materiał partnerski